► ► Alle prijzen zijn inclusief BTW en exclusief bezorgkosten. ◄
De basis waar het allemaal begon, de verlijmde kurktegels.
De meest ambachtelijke vorm van kurk vloerbedekking. De kurktegels hebben een dikte van 4 mm en zijn onbehandeld. Wat is er nodig voor een ambachtelijke verwerking van de tegels?
Een verlijmde kurkvloer is zeer comfortabel. Doorgaans worden deze gelegd op een cementachtige ondergrond of speciale egaliserende ondervloer (Marathon Premium). Doordat ze volledig vast liggen zijn deze vloeren aangenaam stil en werken totaal niet. De kurk tegels kunnen strak aangesneden worden langs muren, plinten en kozijnen. Extra randafwerking is niet nodig. Kurk geeft daarnaast ook een aangename contactwarmte. Door de vloer periodiek te lakken kunnen ze vrijwel oneindig mee.
Kurktegels zijn flexibel. Dat betekent dat oneffenheden in de ondergrond op termijn zullen gaan doortekenen in de bovenkant. Daarom is het van belang dat de ondergrond volledig egaal en vrij van scheuren is. Is uw dekvloer niet glad, dan kan egaliseren zeker nodig zijn. Echter kleine oneffenheden die in een beperkte mate voorkomen kunt u ook zelf herstellen. De dekvloer moet vrij van pukkels, scheuren en putjes zijn.
Verlijming vindt plaats met een contactlijm die tweezijdig aangebracht wordt met een wegwerproller. Zowel de achterzijde van de kurktegels worden ingelijmd als de vloer. Voordat de vloer ingelijmd wordt moet deze goed geveegd en gestofzuigd worden. De lijmlagen moeten volledig droog en transparant zijn. Zodra u de kurktegel op de ondergrond legt vindt er la hechting plaats. Zorg dat de tegel goed op zijn plek ligt. Na het aankloppen van de kurktegel met een rubber hamer, is deze niet meer te verplaatsen. Het verdient de voorkeur de vloer na te walsen.
Het leggen start vanuit het midden van de vloer. Zorg dat u over de langste kant van de muur uitkomt op een hele of halve tegel (afhankelijk van de legrichting) Voor de meeste zichtbaar kopse kant van ruimte geld hetzelfde. Gebruik bij voorkeur een smetlijn om het startpunt goed af te tekenen.
Kurk is een natuurproduct. Tijdens het leggen zult u ontdekken dat er kleine toleranties in de breedte van de tegel kunnen zitten. Door een tegel eerst eenzijdig aan te kloppen kunt u door middel van enig trekracht of duwkracht uit te oefenen deze toleranties wegnemen. Kurk is een flexibel materiaal. Deze vaardigheid behoort tot het ambacht van de kurk-vloerenlegger. De kurkvloer kan strak tegen muren, plinten en kozijnen gelegd worden.
Maak de vloer goed stofvrij en zorg ervoor dat er in het huis geen werkzaamheden plaats vinden die stof in de lucht brengen. Aan te raden is om minimaal 3 laklagen aan te brengen. Schudt de lak goed voor gebruik en gebruik een kortharige mohairroller om de grote vlakken te lakken. Langs de randen kunt u een weggooi kwast gebruiken.
Om de lak goed te laten vloeien werkt u in kleine vlakken over de smalste kant van de kamer. Breng met de kwast een volle laag lak langs de rand aan. Daarna met de roller een bolle laag lak over de nog natte rand aanbrengen en het eerste vlak lakken. Nat in nat werken.
Het tweede vlak doet u op gelijke wijze, waarna u vlak twee uitrolt over het nog natte eerste vlak. Nat in nat werken is essentieel om geen aanzetten in de vloer te krijgen. Nooit uitrollen over een vlak wat inmiddels al begint te drogen.
Zo werk u de gehele kamer door tot de gehele vloer een volle laag lak heeft. Na ongeveer 3 tot 4 uur kunt u de tweede laag opzetten. 3 tot 4 uur later de derde laag. De vloer is dan na circa 12 uur beloopbaar. Volledige uitharding van de lak neemt enkele dagen in beslag. Voor die tijd de vloer niet zwaar belasten.
Het onderhoud van de vloer is belangrijk voor de levensduur van de laklaag. Een goed deurmat, stoelviltjes en regelmatig stofzuigen of vegen nemen scherpe stofdelen weg. 1 tot 2 keer per jaar kunt u de vloer van een beschermde polish voorzien. Dit is een vloeibaar middel dat u goed nat op de vloer aanbrengt. Na droging vormt dit een beschermlaag en herstelt de glans.
Bij gemiddeld gebruik wordt een vloer 1 keer in de vijf jaar van een nieuwe laklaag voorzien. Bij intensief gebruik kan dit bij drie jaar al nodig zijn. Herlakken is een preventieve werkzaamheid, dit moet gebeuren voordat er plekken doorgesleten raken.
Wij zijn gevestigd aan de Stichtse Kade 51 1243 HW te 's-Graveland. Centraal gelegen tussen Hilversum, Bussum en Weesp.
Telefoon: 035-6550933.