Laminaat of PVC Laminaat of PVC? Een lastige keuze ?


Is deze vraag eenvoudig te beantwoorden?  

Om tot antwoorden te komen is het belangrijk te kijken wat we precies gaan vergelijken en of het te vergelijken is. Als we verder gaan kijken spelen er een aantal variabelen mee die de vergelijking lastig maken.

Laminaat is een enkelvoudig product.

Al meer dan 50 jaar op de markt dus een zeer ingeburgerd product. Ook al zijn er grote kwaliteitsverschillen binnen de productgroep laminaat, de procuctopbouw is vrijwel altijd hetzelfde. Een melamine bovenlaag met daaronder een decorfilm met een hout of steen reproductie, een HDF kern met kliksysteem, en een melamine contra-laag aan de onderzijde voor stabilisatie. We gaan hier verder niet in op de onderlinge optische en kwaliteitsverschillen van laminaat.

PVC kent varianten:

PVC vloeren van boven naar beneden bekeken laat meer variabelen zien dan laminaat. Er zijn onderlinge verschillen binnen de productgroep:

 • Verlijmd: Bovenlaag, bij alle varianten PVC met daaronder een decorlaag met een hout of steen reproductie. Tot zo ver de overeenkomsten binnen de productgroep. Bij de verlijmde variant zit de PVC contra-laag direct onder de decorfilm zodat de stroken klaar zijn voor verlijming op de draagvloer.
 • Klik PVC: De klikvariant valt uiteen in twee soorten. De Rigit core met kunststof kern en de variant met de HDF kern.


Welke vergelijken we? :

Qua opbouw en leg-methode heeft de verlijmde PVC variant niets gemeen met een laminaatvloer. Om deze reden houden we de verlijmde versie dan ook buiten de beschouwing. De eigenschappen van de toplaag en decorlaag zijn van de PVC lijm variant gelijk aan die van de klik-variant, dus deze komt aan bod.

We vergelijken dus drie varianten: 

Laminaat doorsnede

Laminaat:

 1. transparante melaminehars.
 2. Decorfilm.
 3. HDF tussenlaag.
 4. Melamine contra-laag.


PVC rigit core

PVC rigit core:

 1. PVC slijtlaag.
 2. Decorfilm.
 3. Kunststof tussenlaag.
 4. Onderlaag.
PVC klik op HDF

PVC op HDF:

 1. PVC slijtlaag.
 2. Decorfilm.
 3. HDF tussenlaag optioneel met kurk.
 4. Onderlaag.


Laminaat, plussen en minnen:

► Als voordelen van laminaat zijn te noemen: Aanschafprijs, slijtvastheid, hoge kleurvastheid, hoge krasvastheid, kan op een ondervloer gelegd worden en heeft dus geen volledig gladde ondergrond nodig, bestand tegen hoge temperaturen.

► Als nadelen zijn te noemen: Watervastheid, alhoewel verschillend per merk kan laminaat niet langdurig tegen vocht. Holle klank indien gelegd op een lichtgewicht ondervloer.


PVC rigid core plussen en minnen:

► Als voordelen kan genoemd worden: Volledig watervast, slijtvast, al voorzien van een ondervloer, massieve klank. Minder uitzetting en krimp.

► Als nadelen kan genoemd worden: Aanschafprijs. Krasvastheid en kleurvastheid zijn minder dan die van laminaat. De kunststof tussenlaag vervormd bij hoge temperaturen. Hierdoor mag de vloer kan niet gelegd worden op een houten ondergrond met veel zoninval. De ondergrond moet goed glad zijn daar er geen extra ondervloer toegepast mag worden.


PVC op HDF, plussen en minnen:

► Als voordelen zijn te noemen: Aanschafprijs is lager dan PVC met Rigid core. Geen volledig gladde ondergrond nodig. Extra ondervloer is toepasbaar. Massieve klank indien rechtstreeks op de dekvloer gelegd.

► Als nadelen kunnen genoemd worden: Watervastheid, alhoewel verschillend per merk kan HDF niet langdurig tegen vocht. Krasvastheid en kleurvastheid zijn minder dan die van laminaat. Holle klank indien gelegd op een lichtgewicht ondervloer.