Leuke nieuwtjes en wetenswaardigheden

Kurk wie kent het niet?


Kurk, we kennen het op één of andere manier allemaal wel. De kurk in de fles gaat al honderden jaren terug. Maar ook het prikbord en de onderzetters zijn oude bekende binnen het gebied van toepassingen. Kurk is met recht een uniek product. Niet alleen omdat het van de bomen geoogst kan worden en gewoon weer opnieuw weer aangroeit, maar ook vanwege de eigenschappen die het bezit.  Deze eigenschappen maken dat kurk zeer breed toepasbaar is. We laten wat voorbeelden de revue passeren:


Kurk in de autoindustrie:

Al zijn de toepassingen nog niet breed, maar de auto-industrie is kurk zeker aan het ontdekken.

Zo is mini in de uitvoering Strip rijkelijk voorzien van kurk Mini met kurkaccenten. Geïntegreerd in de bovenkant van het dashboard, de zonnekleppen en de deuren van de auto, is kurk een natuurlijke grondstof die helpt de ecologische voetafdruk te verkleinen van de op maat gemaakte eenmalige auto van de Duitse fabrikant, (mede) gemaakt door de Britse ontwerper Paul Smid.

De grondstof wordt geleverd door Amorim Cork Composites, en brengt comfort, ondoordringbaarheid, thermische en akoestische isolatie, anti-vibratie en andere waardevolle attributen naar de MINI Strip. 


Mazda kurk

Maar ook Mazda heeft het kurk ontdekt. Geïntegreerd in de bekleding van de console van de MX-30, werd gekozen voor kurk omdat het een natuurlijke, duurzame en biologisch afbreekbare grondstof is en zo helpt de ecologische voetafdruk van het nieuwste model van het Japanse merk te verminderen. Geleverd door Amorim Cork Composites, de bedrijfseenheid van Corticeira Amorim die producten, oplossingen en toepassingen ontwikkelt voor enkele van 's werelds meest geavanceerde bedrijfssectoren, zoals de lucht- en ruimtevaart-, automobiel-, bouw-, sport-, energie- of ontwerpindustrie, kurk zorgt ook voor comfort, ondoordringbaarheid, en thermische, akoestische en trillingsdempende isolatie voor de auto van de Japanse fabrikant.

Vormtechnieken hebben het mogelijk gemaakt om de natuurlijke eigenschappen van kurk, zoals lichtheid, elasticiteit en zachtheid, te combineren om een ​​gevoel van welzijn, natuurlijke schoonheid en comfort in de auto te creëren. Gezien de unieke veerkracht, samendrukbaarheid en wrijvingsweerstand van kurk is deze oplossing ook voorbereid om de eisen van het dagelijks leven te weerstaan. Of het nu gaat om dagelijks gebruik of sportief rijden en voor een breed scala aan verschillende wegdekken.

Volgens Tomiko Takeuchi, de projectmanager van Mazda's nieuwe model, "worden auto's niet langer alleen gebruikt om passagiers van punt A naar punt B te vervoeren. Het is daarom essentieel om het plezier tijdens de reis te vergroten. Zorg er met andere woorden voor dat mensen genieten van de tijd die ze in de auto doorbrengen.” Door kurk in het voertuig te plaatsen, krijgt het een unieke uitstraling en wordt het gevoel van contact, balans en harmonie met de natuur versterkt.

Kurk in de jachbouw

Corecork 3D-Cork vermindert het gewicht van het terras met 50% in vergelijking met traditionele  scheepsdek oplossingen.
WolzNautic, een wereldleider in het bouwen en installeren van dekken in de jachtindustrie, heeft samen met Amorim Cork Composites een speciaal kurkmateriaal ontwikkeld - Corecork 3D-Cork - om te gebruiken als een nivelleringsproces onder het teakdek in Super Yachts.

Onder de vele voordelen van dit innovatieve kurksysteem - uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen en vochtbestendigheid - is het vermeldenswaard dat het Corecork 3D-kurksysteem zorgt voor een 50% vermindering van het gewicht van dekken in vergelijking met bestaande conventionele terrasoplossingen op de markt.scheepsdekken met kurk

Nadat de eerste Super Yacht in open zee was gelanceerd, was het mogelijk om een ​​kritisch voordeel van de 3D-kurk te melden dat vanwege zijn elasticiteit samengaat met het uitzetten en inkrimpen van de jachtstructuur. Dit voorkomt corrosieproblemen veroorzaakt door de oxidatie van metalen onder het teakdek, meestal als gevolg van het scheuren van de zeer stijve traditionele nivelleringssystemen en het binnendringen van vocht onder de dekbekleding.

Na de baanbrekende 3D-Cork-stroomlijnkap van de Super Yacht Mogambo, gebouwd door de Duitse scheepswerf Nobiskrug, begonnen andere fabrikanten te pleiten voor het Corecork 3D-Cork-nivelleringssysteem.

Het indrukwekkende 76 meter lange Super Yacht Mogambo biedt plaats aan maximaal 12 gasten en een bemanning van 19 personen. Het was de eerste van vijf andere Super Yachts die in twee jaar tijd al met de 3D-Cork waren geïnstalleerd. Vijf andere Super Yachts zijn momenteel in project.

Kurk in het vervoer

Amorim leverde oplossingen voor de ultramoderne Inspiro-metro, ontworpen door Siemens als een van de meest efficiënte en duurzame voertuigen in zijn soort, met een geavanceerd ontwerp. De nieuwe Inspiro, die uit de eerste hand kan worden ervaren in de Poolse hoofdstad Warschau, is een van de lichtste metro's die momenteel bestaan. Hij maakt configuraties van drie tot acht wagens mogelijk en biedt een gewichtsbesparing van ongeveer achttien ton op basis van een voertuig met zes wagens.

kurk in de metroHet Inspiro-systeem is lichter, maar heeft een grotere passagierscapaciteit en verbruikt minder energie dankzij een reeks efficiëntiemaatregelen, waaronder het innovatieve AluCORK-vloersysteem van Amorim Cork Composites. Lichtgewicht, duurzaam en uitstekende technische prestaties, AluCORK-vloeren bieden verbeterde akoestische en thermische isolatie naast gewichtsbesparingen van ongeveer 30 procent.

De keuze voor AluCORK werd ook beïnvloed door het feit dat het gemaakt is van kurk, een duurzaam en recyclebaar materiaal - na een levensduur van 40 jaar moet het voertuig zoveel mogelijk worden gerecycled. De eerste 35 Inspiro-voertuigen zullen in de nabije toekomst worden geleverd aan het bedrijf dat de metro van Warschau beheert.
De CoreCORK- en AluCORK-oplossingen maken gebruik van de natuurlijke lichtheid en akoestische en thermische isolatie-eigenschappen van kurk om innovatieve interieursystemen te creëren - vloeren en zij-/dakpanelen. De belangrijkste voordelen van deze oplossingen zijn een vermindering van de ecologische voetafdruk, de impact op het milieu en het gewicht, en significante verbeteringen op het gebied van akoestische en thermische isolatie.


Kurk in Westminster Chapel

Westminster Chapel is het meest recente iconische project om Amorim Cork Flooring te installeren. Het project is ontworpen door de architectenstudio Scott Whitby. Het totale vloeroppervlak is ruim 700 m2, een perfecte combinatie tussen traditie, duurzaamheid en uitzonderlijk comfort. De gekozen visual was Personality Champagne, uit het Amorim Wise Cork Pure-assortiment, om een ​​etherische en ontspannen sfeer te creëren zonder afbreuk te doen aan de architectonische kenmerken van het gebouw.Westminster Chapel WISE cork

Nogmaals, de veelzijdigheid, duurzaamheid, thermische en akoestische isolatie, verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis en meerdere andere eigenschappen van kurkvloeren zijn benadrukt. Een vloer die in veel verschillende ruimtes kan worden geïnstalleerd, van hotels tot kantoren, restaurants, winkels, musea, scholen en zelfs kerken met duizenden bezoekers per jaar. Duurzaam met een warme touch, kurkvloeren zorgen voor de perfecte manier voor duizenden aanbidders om te genieten van hun bezoek aan Westminster Chapel.

Gelegen in een van de meest historische en populaire gebieden in het centrum van Londen, de Westminster Chapel, ontworpen door de architect William Ford Poulton, werd opgericht in 1840. Religieuze ceremonies en evenementen vinden plaats in het bijna ovale auditorium dat plaats biedt aan 2000 mensen.

De toepassingen van kurk worden steeds breder alsook de techniek om kurk te verwerken en optimaal gebruik te maken van de bijzondere eigenschappen ervan. Binnen de vloerenindustrie is Amorim al vele jaren een vertrouwd en innovatief merk. Dit vindt u terug in de WISE kurkvloeren die volledig van kurk in diverse lagen zijn vervaardigd. Iedere laag heeft zijn eigen unieke eigenschappen en samen zorgen ze voor een zeer ecologisch verantwoorde en comfortabele vloer. Daarnaast vindt u vele kurktoepassingen terug in de collectie Wicanders vloeren. Ook hier wordt kurk breed ingezet om zowel ecologie als wooncomfort naar een hoger plan te tillen.

Bron: https://www.amorim.com/en/media/news/